2013.10.19.
02:43

Írta: AtoZ

TOP 15 élmények Ázsiában és Ausztráliában

Ezt a toplistát az utazásunk alatt megélt és tapasztalt élményeink adják. Vegyes listát találtok, mert a kategorizálás nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Csupán városok szerint felállítani top 10-et látvány alapján - már amennyit mi láttunk belőlük - nem fejezné ki mindazt, amit mi kaptunk általuk, a ‘tetszik vagy nem” kicsi mozgástér számunkra. Méláztunk azon, hogy több listát állítsunk fel, de annak meg szintúgy sok értelmét nem láttuk, mert “túl sok bába közt elvész a gyerek”.

 

Nem “csak” egy különleges és színes látványvilág volt az, amit kaptunk a 6 és fél hónapos utazásunk által, hanem rengeteg élmény, előremutató, személyiségünket gyökeresen formáló tapasztalat, megszokottól eltérő világlátás, kulturális különbségek, eltérő viszonyítási pontok és értékrendek. Így végül megszületett egy lista, ami masszív egyvelege a kalandunknak.

P4170079-W550.jpg

 

No. 15.: Hoi An városban séta, és robogóval elgurulni a Marble Mountain-hez - Vietnam.

P1180234-W550.jpg

Egy nagyon helyes kis vietnámi város, ami az este leszálltával egy mesebeli hellyé változik: mindenhol színes lampionok, kifejezetten hangulatos és olcsó éttermek, úszó kívánság-gyerták a folyón, a tereken pedig ad-hoc zenélések, éneklések. Ráadásul ilyenkor az autókat sem engedik be a belvárosi részre. Vietnam egyik legkellemesebb élménye, különösen a hektikus Hanoi és Ho Chi Minh városok után hat üdítően pár nap Hoi An-ban.

 

Beszámolónk Hoi An-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/01/22/2013_januar_18-20_best_of_hoi_an_es_kornyeke_vietnam

 

No. 14.: Langkawi szigetén naplemente nézés, “cable car” a hegy tetetjére, “evening walk” azaz esti séta a természetben a “Junglewalla” alapítójával, Irshad-dal (http://junglewalla.com/) - Malajzia

P5020137-W550.jpg

Egyrészt Langkawi egy gyönyörű exotikus sziget, fantasztikus helyi flórával és faunával (jópár madárfaj csak ezen a szigeten található meg, a sziget jelképe is egy különleges sas madár). Másrészt duty-free sziget, azaz a luxuscikkekre itt nem alkalmazzák a brutális vámot, amit egész Malajziában. Ez például azt is jelenti, hogy az alkohol jóval olcsóbb, mint Malajzia többi részén, ami bár nem a legfontosabb szempont, hogy meglátogassa valaki a szigetet, de azért az esti jóleső sörnél bizony nem hátrány, ha nem kerül csillagászati összegbe. A szigeten egyébként mindenképpen érdemes egy robogót bérelni, és azzal menni felfedező körutakra, mert taxival a gatyáját is otthagyná az ember. A helyi cable-car kihagyhatatlan élmény, mivel a hegy tetejéről belátni a teljes szigetcsoportot, ami valóban lélegzetelállító.

 

Beszámolónk Langkawi-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/05/13/2013_majus_1-5_langkawi_a_sasok_szigete_malajzia

 

No. 13.: “Ajanta Caves” és “Ellora Caves” buddhista szerzetesek által faragott több mint 2000 éves barlangrendszert meglátogatni - India.

P2170038-W550.jpg

Habár az indiai 1,5 hónapunk nem éppen a legvidámabb volt, azért ott is találtunk olyan helyeket, amelyeket mindenképpen jó szívvel ajánlunk. Ilyen például a buddhista eredetű Ajanta és Ellora barlangok. Ajanta barlangjait időszámításunk előtti 2. században kezdték el „kifarigcsálni” a sziklából buddhista szerzetesek, és volt, amelyiket több mint száz éven keresztül készítették, generációkon keresztül. Döbbenetes élmény ezekben sétálni, és megpróbálni felfogni azt az elképesztően aprólékos, precíz és kitartó munkát, ahogy a barlangokat kivájták.

 

Beszámolónk Ajantáról és Elloráról:

http://azazsia.blog.hu/2013/03/03/2013_februar_15-18_miket_lehet_egy_vesovel_csinalni_ajanta_es_ellora_caves_india

 

No. 12.: Goa-n bérelt motorral körbejárni a vidéket és az anjunai German Bakery-ben megpihenni, kávézni és isteni joghurtot enni (vagy bármit) – India

P2240022-W550.jpg

Egy újabb „must visit” Indiában: Goa állam, középnyugat India. Habár talán a legkevésbé autentikus indiai állam, egyben az egyik leggazdagabb, köszönhető az oda özönlő turistáknak. Akik tizenéve voltak ott először, mind arról számolnak be, hogy „már nem olyan jó, mint régen”, de azért még mind a mai napig meg lehet találni azokat a tengerparti kisvárosokat, ahol elkaphatjuk a „régi” goa életérzést. Nekünk ilyen volt Anjuna beach, habár tény, hogy már szezonon kívül érkeztünk oda, így a turistahordák már elvonultak. Mivel Goa azért elég nagy, robogó nélkül ott sem nagyon lehet boldogulni, viszont ha bérel egyet az ember, akkor nagyon észnél kell lenni az őrült indiai forgalomban, nem egy életbiztosítás.

 

Beszámolónk Goa-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/03/08/2013_februar_18-28_goa_a_volt_partyallam_india


No. 11.: Mount Bromo vulkán tetejéről napfelkeltét nézni - Indonézia.

P6080056-W550.jpg

Ez egyértelműen a legkellemesebb meglepetés volt a hat és fél hónap alatt, mivel egyáltalán nem számítottunk semmi extrára, kb. úgy jutottunk el ide, hogy „ha már egyszer útba esik, akkor nézzük meg”. Yogyakartából tartottunk Balira egy kisbusszal, ami az egyik legrosszabb utazásunk volt, köszönhetően a „szokásos” őrült vezetési stílusnak, és hogy mi Andival a sofőr mellett kaptunk már csak helyet. Rémálom a köbön. Erre aztán megérkeztünk éjjel a Bromo hegyre, hajnal 3-kor felkelés, és a kukk sötétben felvittek minket a hegy tetejére, ahonnan pedig az egyik leggyönyörűbb látvány tárul elénk a napfelkeltével. Letettük az állunkat. Sajnos csak a reggelt tudtuk ott tölteni, délben már újra úton voltunk egy másik buszon Bali felé, de másoknak azt ajánljuk, hogy mindenképpen töltsenek el a Bromo hegyen legalább két teljes napot, megéri!

 

Beszámolónk Mt. Bromoról:

http://azazsia.blog.hu/2013/06/18/2013_junius_7-8_milyen_egy_aktiv_vulkanon_ebredni_mount_bromo_indonezia

 

No. 10.: Robogózni Balin, megszállni Ubud csodálatos városban - Indonézia.

P6150890-W550.jpg

Balit sokan nem is tudják, hogy Indonézia része, nem is véletlenül, mivel tényleg olyan érzés ott lenni, mintha egy másik országban lenne az ember. Ez köszönhető a sziget különleges természeti adottságainak, és annak, hogy a 99%-ban muszlim Indonéziától eltérően ezen a szigeten az emberek a balinéz hindu vallást gyakorolják, ami talán nem is lehetne messzebb a muszlim vallástól. Habár Bali elképesztően turistás, azért még mindig meg lehet találni a sziget kevésbé frekventált és gyönyörű vidékeit, csak fel kell ülni egy robogóra és körbejárni a szigetet. Mi is ezt tettük, és egyből beleszerettünk Ubud-ba, Bali művészvárosába. Egy igazi ékszer ez a város, eredetileg 1 estét maradtunk volna csak, de aztán nem tudtunk elszakadni, és 3-at töltöttünk ott.

 

Beszámolóink Baliról és Ubudról:

- http://azazsia.blog.hu/2013/06/28/2013_junius_8-20_az_istenek_szigete_bali_1_resz

- http://azazsia.blog.hu/2013/07/02/2013_junius_8-20_az_istenek_szigete_bali_2_resz

 

No. 9.: Bangkok JJ market és egy esti vacsora az “MK Gold”-ban – Thaiföld

P1260009-W550.jpg

A világ legnagyobb szabadtéri piaca. Ez talán elég magyarázat arra, hogy miért kötelező program, ha az ember Bangkokban van. Mi háromszor is elmentünk 1-1 teljes napra, de még így sem sikerült végignéznünk az egészet. Itt aztán tényleg minden megtalálható, a legtrendibb, de még underground divatmárkákon át, az élő állatokon keresztül, a lakber bútorokig, tényleg minden. És ráadásul nagyon jó árakon.

 

Beszámolóink Bangkokról és a JJ market-ról:

- http://azazsia.blog.hu/2013/02/01/2013_januar_25-29_avagy_hogyan_zabaltuk_vegig_bangkokot_bangkok_thaifold

- http://azazsia.blog.hu/2013/03/24/2013_marcius_15-20_ujra_bangkok_kis_sebnyalogatas_es_pihenes_thaifold

- http://azazsia.blog.hu/2013/08/06/2013_07_08-15_irany_haza_sydney-kuala_lumpur-bangkok-becs-budapest

 

No. 8.: Lake Toba közvetlen partján megszállni és robogóval bejárni a környéket -  Indonézia.

P5290005-W550.jpg

Indonézia teli van meglepetésekkel. Először is Bali kivételével egyáltalán nem túl turistás, gyönyörű és az emberek is jóval kedvesebbek és érdeklődőbbek, mint pl. Indiában. A Lake Toba ráadásul a világ legnagyobb vulkanikus tava, a maga 505 méteres mélységével. Kristálytiszta tó, fantasztikus hegyekkel körülvéve, és rengeteg kis szállással közvetlenül a tóparton, mindezt potom pénzekért. Mindenképpen ajánljuk azoknak, akik egy kicsit szeretnének megpihenni pár napra a hektikus ázsiai utazás közben.

 

Beszámolónk a Lake Toba-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/06/02/2013_majus_26-30_a_vilag_legnagyobb_vulkanikus_tava_lake_toba_szumatra-indonezia

 

No. 7.: 4 napig Malájzia egyik érintetlen esőerdejében (Ulu Muda) elefántokra lesni, eltúrázni a Gua Labu barlangjaihoz és megszállni az Earth Lodge-ban (http://earthlodgemalaysia.com/) - Malajzia

P4280096.-W550.jpg

Andi 2012-ben 2 hónapot töltött a malajziai Earth Lodge-ban, ami az egyik megmaradt szűz esőerdeje Malajziának. Újra, immár közösen ellátogattunk oda, és többek között szemtanúi voltunk egy 13 fős vadelefánt csorda folyón történő átkelésének. Ilyet tényleg nem sok helyen lehet manapság látni a világon. És azt is meg lehet tapasztalni, hogy mennyire elképesztően hangos is a dzsungel éjszakánként. Aki viszont fél a piócáktól, messzire kerülje el… :)

 

Beszámolónk az Earth Lodge-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/05/07/2013_aprilis_27-majus_1_lattal-e_mar_vadelefant_csordat_azaz_tura_az_ulu_muda-i_esoerdoben_malajzia

 

 

No. 6.: 3 napos Angkor Wat látogatás – Kambodzsa

A_DSC_0181-W550.jpg

Angkor watt nagy álmunk volt már nagyon régóta. Kicsit tartottunk tőle, hogy túl van hype-olva a hely, és nagy lesz a csalódás. Egyrészt igen, túl van hype-olva, másrészt viszont valóban annyira elvarázsolt az egész templomegyüttes, hogy nem lehet benne csalódni. Mondjuk azért az tény, hogy egy óriási túristamágnes a környék, és minden nap több tízezer turista indul el templomtúrákra, viszont szerencsére több négyzetkilométeren terülnek el a romok, így okos szervezéssel el lehet kerülni a turistahordákat.

 

Beszámolóink Angkor Wat-ról:

- http://azazsia.blog.hu/2013/03/28/2013_marcius_22-25_tomb_raidert_jatszani_angkor_wat-ban_kambodzsa_elso_resz

- http://azazsia.blog.hu/2013/03/30/2013_marcius_22-25_2_resz_tomb_raidert_jatszani_angkor_wat-ban_kambodzsa_elso_resz

 

No. 5.: Perhentian szigetei körül snorkeling túra - Malajzia.

P5080020-W550.jpg

Mindketten nagyon szeretünk búvárkodni, habár sajnos nem egy olcsó sport. A 6 és fél hónap alatt is csak 1x, Thaiföldön tudtunk a költségvetésünk szorossága miatt. Azonban Perhentian szigetén nincs szükség befizetni drága merülésre, elég egy snorkel pipa és búvárszemüveg, és így is simán együtt lehet úszkálni óriásteknősökkel, szirti cápákkal és több ezer halból álló rajokkal. Egyszerűen mesés és lélegzetelállító élmény.

 

Beszámolónk Perhentian-ról:

http://azazsia.blog.hu/2013/05/16/2013_majus_6-9_perhentian

 

No. 4.: Két napos hajóút Halog Bay-ben - Vietnam.

P1230364-W550.jpg

A világökörség, pardon, a világörökség részét képezi a Halong öböl Vietnamban, nem véletlenül. Hanoi-ból indulnak az 1-2-3+ napos túrák, aminek a keretében az éjszakákat egy hajón lehet eltölteni. Mi csak 1 éjszakát töltöttünk el a hajón, de mindenképpen érdemes akár 2 vagy 3 éjszakát is ott tölteni, ugyanis nem sok csodálatosabb élmény van, mint a vizen ébredni a mesés Halong sziklák között.

 

Beszámolónk a Halong Bay-ről:

http://azazsia.blog.hu/2013/01/28/2013_januar_23-25_ooooo_az_a_meses_halong_bay

 

És akkor végezetül következzenek a számunkra legnagyobb élmények…

 

3…

2…

1…

 

 

 

No. 3.: 6 napos autós túrázás és kempingezés a Sydney - Brisbane - Sydney útvonalon az tenger partját követve, kenguru simogatás, bálna és delfincsorda figyelés és napfelkeltenézés – Ausztrália

P7082207-W550.jpg

Habár az egész utazásunk során nem volt biztos, hogy el fogunk tudni jutni Ausztráliába, mostmár nagyon örülünk, hogy ha végül némi (anyagi) segítséggel is de sikerült. Elsőre azért elég fagyos élményben részesültünk, mivel a 6 hónapos ázsiai utazásunk után Sydney-be 10 fokba és esőbe érkezni nem volt éppen kellemes (hiszen ott akkor éppen tél volt!). Ebből kifolyólag döntöttünk úgy, hogy a még hidegebb Melbourne helyett inkább a melegebb Brisbane felé vesszük utunkat. Kibéreltünk egy ezeréves camper van-t, és 6 nap alatt oda-vissza megtettük a Sydney-Brisbane utat. Nagyon sokat vesztettünk volna, ha mindezt repülővel tettük volna meg, mivel nem is Brisbane volt a legnagyobb élmény az egész úton, hanem többek között Byron Bay, a kengurusimogatásaink, a Crystal Castle, a bálna- és delfinnézés, a camper van tetején alvás, és a többi, és a többi. Örök élmény marad, az egyszer biztos…

 

Beszámolónk a Sydney-Brisban-Sydney túránkról:

http://azazsia.blog.hu/2013/07/14/2013_julius_3-8_aussi_roadtrip_sydney-bol_brisbane-be_es_vissza_ausztralia

 

No. 2.: „Island hopping”, azaz kis szigetek meglátogatása, kiemelten Koh Lipe szigetén lévő felejthetetlen naplementékkel – Thaiföld.

P4240023-W550.jpg

Thaiföld korábban is a kedvenc ázsiai országunk volt, és ezután a 6 és fél hónap alatt is az maradt. Az embereket imádjuk (najó, nyílván sokan próbálkoznak lehúzni a turistákat, de nem kell túl turistás helyre menni), a vallásuk nagyon szimpatikus számunkra, csodálatos természeti kincsekkel rendelkeznek és hát az ételeik, hmmmmm, egyszerűen a legjobb a világon (számunkra). És ha mindezt még hajózgatásokkal is vegyítjük a csodálatos egzotikus szigeteik között, akkor egy nyerő kombót kapunk. A Thaiföldön töltött 1 hónap alatt nem tudtunk annyi szigetet meglátogatni, amennyit szerettünk volna, de azért így is volt szerencsénk pár felejthetetlen napot eltölteni Koh Tao-n, Koh Lipe-n és Koh Lantán. Talán Koh Lipe volt a legnagyobb élmény, mivel nagyon barátságos, emberléptékű sziget, könnyedén körüljárható gyalogosan is 2-3 óra alatt. Ott láttuk életünkben a legfehérebb homokot, amelytől könnyen napszúrást is lehetett kapni. Paradicsomi állapotok.

 

Beszámolóink a szigetekről:

- http://azazsia.blog.hu/2013/05/03/2013_aprilis_23-26_paradicsom_a_bunbeeses_utan_koh_lipe_thaifold

- http://azazsia.blog.hu/2013/04/22/2013_04_11-18_teknosbekak_szigete_teknosok_helyett_buvarokkal_koh_tao_thaifold

- http://azazsia.blog.hu/2013/05/01/2013_aprilis_19-23_koh_lanta_egy_ujabb_thaifoldi_turisztikai_nagyuzem_szezonon_kivul

 

És akkor íme a námberván! :)

 

No. 1.: 10 nap csendes elvonulás, Suan Mokkh vipassana meditációs és elvonuló központ, Chaya (http://www.suanmokkh.org/) – Thaiföld

P3310079-W550.jpg

Hazajövetelünk után barátainktól, családtagjainktól talán a leggyakrabban hallott kérdés a következő volt: „Mi túróért mentetek el arra a helyre, ahol csendben kellett lennetek 10 napig?”. Ezt talán sosem fogjuk tudni igazán elmagyarázni, hiszen valóban furcsa lehet, hogy annyi élmény, látvány, kaland és izgalom között mi lehetett abban jó, hogy egy elvonuló központban töltöttünk 10 napot, csendben, naponta többször kényelmetlen pozíciókban meditálva, reggel 4-kor kelve. Ezt egyszerűen nem lehet elmondani, ezt meg kell tapasztalni. A 10 nap után arra jutottunk mindketten, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat helyett bizony egy ilyen vipassana elvonulást vezetnénk be kötelezően az országokban, egészen biztos, hogy pár év alatt sokkal barátságosabb és békésebb hellyé válna a Földünk. Szerencsére nem kell egy ilyen elvonuláshoz Thaiföldre menni, már otthon, Magyarországon is vannak ilyen elvonulások. Aki egy kicsit is nyitott arra, hogy jobban megismerje magát, a gondolatait, és nem sajnál egy kis fáradságot, fájdalmat sem magától, hogy közelebb kerüljön a saját önvalójához, azoknak bátran ajánljuk a vipassana elvonulásokat, azon belül pedig kifejezetten Suan Mokkh-ot, amelyet beválasztottak a világ Top 10 elvonulóközpontja közé (http://edition.cnn.com/2013/06/25/travel/best-meditation-retreats).

 

Beszámolóink az elvonulásról:

- http://azazsia.blog.hu/2013/04/18/2013_marcius_31_aprilis_11_te_kibirnad_10_napig_internet_telefon_es_mindenfele_beszed_nelkul_azaz_10

- http://azazsia.blog.hu/2013/05/05/kulonkiadas_a_10_napos_vipassana_elvonulasunk_szubjektiv_elmenybeszamoloja_andi_es_zoli_szemszogebol

 

Végül két jótanács mindenkinek:

 

1. Menjetek, utazzatok, tapasztaljatok! Olyan nagy ez a világ, és olyan rövid az élet, hogy nem érdemes sokáig egy helyben ülni… :)

2. Kedvenc idézetünk Jim Rohn-tól: „If you don’t like where you are, change it. You’re not a tree” azaz „Ha nem tetszik ahol vagy, változtass. Nem egy fa vagy.”

 

Szólj hozzá!

Címkék: Andi roadtrip Zoli Goa Bali Angkor Wat Langkawi Hoi An Halong Bay JJ Market Ajanta Suan Mokkh Ulu Muda Earth Lodge Lake Toba Mount Bromo Top 15 Island hopping Perhentian

A bejegyzés trackback címe:

https://azazsia.blog.hu/api/trackback/id/tr975585446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása